Belastning er et interessant ord.
Mange forbinder ordet belastning med noget negativt. På klinikken hører vi ofte ting som, "jeg må ikke lave ting, der belaster min ryg", og "løb er ikke godt, da det belaster mine knæ". Samtidig hører vi også ofte, fra de selvsamme personer, at de ønsker at få stærkere ryg eller knæ. Men hvordan vil man få en stærkere ryg uden at belaste den?
Når kroppens strukturer møder belastning, vil reaktionen være at tilpasse sig den belastning. Det gælder både muskler, sener, ledbånd, discusskiver, knogler, ledbrusk, og hvad der ellers måtte være. I infografikken er der givet eksempler på, at disse strukturer bliver stærkere af belastning, eller er tykkere/stærkere hos personer, der belaster dem regelmæssigt.
Det betyder dog ikke, at alle kan belaste deres krop ens. Det handler om hvilket udgangspunkt, man har. En styrkeløfter, der kan løfte 300 kg, kan uden problemer klare at løfte 100 kg, mens en anden person, der generelt er inaktiv og ikke er vant til at løfte tunge vægte, skal starte med at løfte noget lettere vægte. Det samme gælder ift. løb. Har man aldrig løbet, så er en løbetur på 5 km uvant for kroppen, mens det for andre kategoriseres som en kort løbetur.
Vil man være stærkere og kunne tolerere en højere belastning, er det væsentligt, at man starter på det niveau, hvor man er og gradvist øger den belastning, man udsætter kroppen for.
Er du i tvivl om, hvor du skal starte, eller søger du generelt råd eller hjælp til at blive stærkere, blive smertefri eller komme dig efter din skade? Så står vi hos HØRSHOLM FYSIOTERAPI & RYGCENTER klar til at hjælpe dig.
Giv os et kald på 45 86 94 00 eller skriv på post@horsholmfys.dk.
Comments